Microbrouwerij

Wat is een microbrouwerij?

Bij het horen van het woord microbrouwerij denk je aan een hele kleine brouwerij, qua omvang of qua productie. Maar wat is dan klein en is dat wel echt wat het woord micro in deze samenstelling betekent?

Er zijn verschillende definities van het woord microbrouwerij in verschillende landen. In Engeland worden microbrouwerijen namelijk gekenmerkt door hun productiehoeveelheid. Bij een productie van minder dan 5000 hectoliter per jaar (een half miljoen liter, al snel gelijk een meer dan anderhalf miljoen flessen) mag je jezelf als brouwerij officieel een microbrouwerij noemen. In Amerika wordt een microbrouwerij meer gezien als een soort bierwinkel die zelf brouwt. De regel daar luidt als volgt: er wordt in een zogeheten brouwerijwinkel bier geschonken en verkocht, buiten deze hoeveelheid mag tot maximaal 75% elders worden gedistributeerd en verkocht. Ondanks dat deze regel een stuk ‘strenger’ lijkt dan die van Engeland zijn er toch slechts 100 brouwerijen van de 1759 brouwerijen in Amerika die zich geen microbrouwerij mogen noemen.

In Nederland is er geen kwantitatieve maatstaaf voor de naam microbrouwerij maar over het algemeen wordt het volgende gezegd: een brouwerij is een microbrouwerij als deze geen massaproductie draait en als er periodiek een groot aantal verschillende soorten speciaalbier gebrouwen kunnen worden. Dit houdt in dat na het brouwen van een blond bier bijvoorbeeld snel een productie voor een quadrupel kan worden opgestart in de brouwerij. Met massaproductie wordt uiteraard volume bedoeld maar vooral volume van een soort bier, in de productie wordt dit continue productie genoemd. De continue productie wordt uitgelegd bij het volgende kopje, dit is een manier van productie die in deze grote brouwerijen wordt gebruikt.

Groei in aantal microbrouwerijen
Het aantal microbrouwerijen in Nederland is de afgelopen jaren gestaag gegroeid en heeft in 2024 de 600 bereikt. Veel van deze zijn kleine, onafhankelijke bedrijven die focussen op experimentele en ambachtelijke brouwtechnieken. Regio’s als Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland hebben een hoge concentratie aan microbrouwerijen.

Diverse biersstijlen
De Nederlandse microbrouwerijen produceren een indrukwekkend scala aan bierstijlen, van traditionele Belgisch geïnspireerde ales tot hoppy IPA’s, zure bieren, vatgerijpte stouts en meer. Er is een sterke nadruk op het gebruik van hoogwaardige, lokaal geproduceerde ingrediënten en het geven van een unieke twist aan klassieke bierstijlen.

Focus op duurzaamheid
Veel van de nieuwere microbrouwerijen leggen een sterke nadruk op duurzaamheid, door het implementeren van milieuvriendelijke praktijken zoals het gebruik van hernieuwbare energie, vermindering van waterverbruik en recycling van restproducten. Sommigen telen zelfs hun eigen hop en granen op het eigen terrein.

Samenwerkingen en export
Nederlandse microbrouwerijen werken ook steeds vaker samen met elkaar en met internationale collega’s om unieke, beperkt verkrijgbare bieren te creëren. Daarnaast is de export van Nederlandse craft bieren naar andere Europese markten en daarbuiten de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid.

Over het geheel genomen blijft de microbrouwerij-sector in Nederland een dynamische, innovatieve en snel ontwikkelende tak van de Nederlandse bierindustrie. Het blijft bierliefhebbers boeien met zijn creativiteit en toewijding aan kwaliteit.

Opmars van ambachtelijk bier
De belangstelling voor ambachtelijk, lokaal geproduceerd bier is de afgelopen jaren sterk toegenomen onder Nederlandse consumenten. Dit heeft geleid tot een ware bloei van het aantal microbrouwerijen in het land. Steeds meer mensen waarderen de authenticiteit, diversiteit aan smaken en duurzame productie die deze kleine brouwerijen bieden.

Innovatieve biersstijlen
De Nederlandse microbrouwerijen staan bekend om hun creativiteit en experimenteerdrift. Ze brengen voortdurend nieuwe, bijzondere biersstijlen op de markt – van verfrissende saison-bieren tot complexe, op hout gerijpte stouts. Hiermee spelen ze in op de toenemende vraag naar unieke, smaakvolle craft bieren.

Regionale identiteit
Veel microbrouwerijen profileren zich sterk met een regionale identiteit. Ze benadrukken het gebruik van lokale ingrediënten en verwijzen in hun naamgeving en branding naar de streek waar ze gevestigd zijn. Hierdoor ontstaat er een hechte band tussen de brouwerijen en hun lokale gemeenschappen.

Proeflokalen en beleving
Om bezoekers een compleet craft bier-erlebnis te bieden, hebben steeds meer microbrouwerijen eigen proeflokalen geopend op het brouwterrein. Hier kunnen liefhebbers niet alleen de bieren proeven, maar ook de brouwprocessen en sfeer van de brouwerij zelf ervaren.

Heb je dorst gekregen na het lezen van deze blog en wil jij de ambachtelijke speciaalbieren van deze lokale microbrouwerijen proeven? Neem dan eens een kijken bij ons grote assortiment aan bierpakketten. Op zoek naar speciaalbier met korting? Kijk dan bij onze aanbiedingen: aanbieding speciaalbier. Bij het drinken van speciaalbieren horen natuurlijk bijpassende bierglazen!

× Hoe kan ik je helpen?